Smile with your Heart, not your teeth~


Assalamualaikum kepada teman-teman yg mengenali diri aku. 
Pelik sket kot sbb dulu aku ckp aku xdpt nk update blog sbb wifi kat office aku dye blockk bloggas ni.
dan ngn aku jugak pelik sbb tibe2 bole bukak. hahaha~
Sementara bole bukak ni, aku update la sket2. heh

Ape2 pon, da nak dekat 2 bulan aku praktikal dekat Ingress Nilai ni. Alhamdulillahh, banyak ilmu yg aku dpt dan blaja dalam dunia pekerjaan ni. Aku pon mcm dah ade chemistry ngn staff kat HR ni. Memang betol la ape abang2 kakak2 kat sini cakap, dok department HR ni, mmg akan rapat mcm family and da nk 2 bulan aku kat sini, aku memang terasa aku ni sebahagian dari dorang. (Nak2 lak paling muda kat company ni.) hahaha~
Dorang sume layan aku baik giler, mcm aku ni adik2 dorang. haha Kalo ade hal dekat luar ke ape, mesti dorang bawak aku jugak sbb tak nak aku borink. (Sporting giler la dorang) Aku bersyukur gak, selama dekat sini, banyak kenangan manis dari pahit. Yang pahitnya, aku pernah kene sound dengan kene marah, tp   standard la kan, da buat salah mmg kene ler. Lagi sebulan lebih jer nak habis praktikal, pening kepala jugak nk pk masa depan ni. Yela, umur pon makin naik, banyak benda nak kene pk. hew3~

Permasalahan semasa aku adalah pasal daily report yang aku kene anta dekat lecturer penyelia aku. Mane tak jadi masalah, dah aku asyik tangguh jew.. haha dan plus2 lak, laptop rosak. Fenin kepala ouhhh pk camne  nak buat. Takot aku xanta kang, kene tolak lak markahh LI nanti. Nak tak nak, ikhtiar la sebaik mugkin. and alhamdulillah daily report aku untuk bulan 12 aritu aku da anta dan jugak tengah nak menyiapkan untuk bulan  januari yg tertunggak sbb Malas. haha~

So, kepada teman2 dan kawan2 even ape jew masalah kite hadapi atau pun cabaran, just challenge and face it sebab kite akan rasa puas teramat la sangat sebab dengan ketabahan dan kemampuan diri kite, dapat harungi segala halangan..

Proud to yourself~ ^^,

Posted by
Kai San

More

selamat selamat selamat selamat~


hahaha~ 
bukan nyew selamat ape derr, besok da nk tahun baru kan. 
so~~
aku disini yg jauh di perantauan (ecece :P) ingin mengucapkan selamat tahun baru kepada kawan-kawan yg mengenali diri aku yg tak seberapa ni. hua3

aku nak mintak maaf la kat korang~
kalo aku ada buat salah, tersalah ckp o yg seperti dengan nyew, yg menyinggung perasaan korang maafkan la aku yew. mintak halal kat korang kalo korang ade bg duit ke, mknan ke kan, barang ke,
aku mintak halal yew. :)

Diharapkan kat tahun baru ni, kite tanam azam baru, ubah diri kite jadi lebih baik, tambahkan yg kurang, yg cukup tu di tambah2 kan lagi owke. :D

aku jugak mintak maaf la sbb tak dpt nk post kat fb, fb pon takde. hahaha so, sape2 yg baca ni sampai2 kan la dekat kawan2 yg lain yew.
insyaAllah, nanti kite jumpa lg.

dan lagi satu, kenape aku post awal ni sebab kat rumah mane ade internet, hahaha~ kat office jgak lah jadi mangsa untuk internet2 ni. kui3 :P

so, akhir kata selamat tahun baru lg sekali kat korang semua :)
kalo ade pape,, xdpt cntct aku ke, email jew kat aku. ni email aku.. private taw. 
hahaha ~

decedandie92@gmail.com

Posted by
Kai San

More

Jeng Jeng ehem ehem~





hahahaha~
 saje saje jer bergurau. actually tgh sakit perut ni, asyik terkentut jew sejak masok keje td.
 tak tawu la salah makan ka, salah minum ka, salahh ckp ka dan lain2 salah.
 angin sentiasa saje memenuhi ruang legar di dalam perut ni.
 hahaha~
 kang mkn pisang, takot teros kluar isi2 yg da hadam. muahaha
seramkan~ :P

Posted by
Kai San

More

Ingress Precision Nilai Sdn Bhd







salam wahai sahabat2 ku, nama kat atas tu sbnr nyew tmpt aku praktikal dekat nilai. tp sepi gak la, takde kwn yg skli praktikal kat sini. tp takpo eahh, nak buek mcm mano. esei da 20,takkan lak nk brtoman yo laie poie mno2. hahaha dftr diri aritu, 3 haribulan. masa mula2 datang, 7.30 da terpacak dekat lobby office. pisang gak la, sbb aku dgn skema je dok sorang2, tgok orang lalu lalang. abang yg handle aku tu lmbt plak smpai. hadoyaiii~ tp da dkt sejam tnggu, finally aku di panggil masuk ke dalam bilik hr. (kene briefing daaa sampai tgh hari, tu pon pisang gak aku dlm blik meeting sbb aku sorang je yg bdk praktikal kat hr. perhhhhh~ lps briefing, abang tu nama dia Izman, dia bwk la aku pg kenal  sorang2 kat dep. hr ni, mmg segan tahap gaban laa. yela, mane la nk kenal dorang. muhahaha. tp jgn tak percaya,petang tu dorang dh bg aku keje.. dgn serrta merta, saya pun berstat la praktikal. hehehe alhamdulillah, da nk dekat sbln aku kat sini. nti aku cerita lg owke ape jdd dlm sbln ni. hahahha see you all next time~ :D

(sory la,nak letak gambar kilang, takdak gmbr nohh :P)

Posted by
Kai San

More

Finally :)

assalamualaikum guys, muahaha. lama tak post pape sbb nyew dulu, buat blogg ni sbb assignmnt. tp bila tgh praktikal ni,mmg jrng la bkak blog ni. haha btw, aku nak cite something. tp tak tawu nak cerita mcm mana, kui3 aku jmpa orang yg da lama aku tak jumpa. tu je nak cite, haha tp kalo DIA yg baca,dia paham tu n sambil tersengih2. heh :P see you all later~

Posted by
Kai San

More

Gangnam Style – Psy Lyrics


Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil
Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja
Naneun sana-i
Naje-neun neomankeum ttasaroun geureon sana-i
Keopi shikgido jeone wonsyas ttaerineun sana-i
Bami omyeon shimjangi teojyeobeorineun sana-i
Keureon sana-i
Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey
Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey
Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka
Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil
Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil
Oppan gang-namseutayil
Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil
Eh- sexy lady
O-oo-o
Jeongsu-khae boijiman nol ttaen noneun yeoja
Ittaeda shipeumyeon mukkeot-deon meori puneun yeoja
Karyeot-jiman wen-manhan nochulboda yahan yeoja
Keureon gamkakjeo-gin yeoja
Naneun sana-i
Jeomjanha boijiman nol ttaen noneun sana-i
Ttae-ga dwehmyeon wahnjeon michyeobeorineun sana-i
Keunyukboda sasangi ul-tungbul-tung-han sana-i
Keureon sana-i
Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey
Areumdawo sarangseureowo
Keurae neo hey keurae baro neo hey
Chigeumbu-teo kal dekkaji kabol-kka
Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil
Oppan gang-namseutayil
Kang-namseutayil
Oppan gang-namseutayil
Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil
Eh- sexy lady
O-oo-o
Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom
Ttwiineun nom keu wiie naneun nom
Baby baby
Naneun mwol jom aneun nom
You know what i’m saying
Oppan gang-namseutayil
Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil
Eh- sexy lady
Oppan gang-namseutayil


Listen to Songs: http://videokeman.com/psy/gangnam-style-psy/#ixzz28YUf8AkP

Posted by
Kai San

More

Five Ways to Overcome Nerves Before Giving a Speech




Most people feel nervous prior to giving a speech. This is human nature and indeed some degree of nerves is absolutely essential to remain alert and deliver the speech clearly. However nerves do become a problem if they are debilitating in any way. Thankfully, there are practical ways to overcome this which are outlined below.


Rationalize your nerves


First of all, silently and in advance of your speech, rationalise your thoughts. What are nerves? Nerves are simply a fight or flight response to danger. If you anticipate something you fear adrenaline will pump around your body causing you to feel anxiety. Although it may feel uncomfortable, nothing bad will happen to you. In fact look at your nerves as a positive thing as they will give you the energy to deliver your speech in an emotive, engaging and passionate way.


Prepare and Practice


The more familiar you are with something, the less uncomfortable it makes you feel. Think about your first day at work and think about how you feel at work now? The anxiety levels will have undoubtedly reduced the more familiar you are with your role, surroundings, colleagues etc. Apply this principle to your speech. First of all, know the subject of your speech inside out. Write the speech in the format it is to be delivered i.e. on PowerPoint or acetates. Prepare speaker notes that give you prompts on the title of the slide and its contents. If there are any names or statistics that you might find difficult to remember, include them on your speaker notes. These notes are not designed to be read from, but are designed to be held by the speaker and glanced at every so often to prompt the speaker and facilitate the flow of the presentation from beginning to end. They should be produced on small, discrete cards that can be hand held.


Engage with the audience


Familiarise yourself with who the audience is going to be, how many people will be listening and what their objectives are by listening to your speech. You must understand your target audience before writing the presentation so that you hit the correct tone and deliver it using the appropriate vocabulary. If it is fitting, circulate your presentation to a select few members of the audience ahead of the speech and ask for their feedback. Again once this is done, if it is appropriate, circulate the speech to the audience beforehand so that they know what to expect and have an opportunity to prepare any questions in advance.


Structure the presentation


Make sure you structure your speech in a logical way. You want your message to be delivered in as clear and concise way as possible i.e. a beginning (introduction), middle (main body) and end (conclusion). The best way to remember this is to ‘say what you are going to say; say it; and say it again! Always thank the audience for listening at the end of the speech and invite them to ask any questions.


Keep Calm


There is no need to panic. What is the worst that can happen? Even if you mix the presentation up, chances are the audience will not even notice. If your mind goes blank, take a sip of water. If it helps to imagine the audience have no clothes on, then use this visualisation technique! Take deep breaths, talk slowly, make eye contact and smile. Remember that everyone in the audience is there because they want to hear what you have to say.

Posted by
Kai San

More
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks

Followers

ayoirobben.blogspot.com. Powered by Blogger.

Copyright © / ~All About AYOI~

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger